DE LA KNOW-WHO LA KNOW-HOW

(Traducere din limba germana, C.V . Interviu publicat in Hermannstaedter Zeitung nr.2376 din 4 aprilie 2014 in limba germana)

Interviu cu consultantul Catalin Vesmas, originar din Sibiu.
Fratii Daiana si Catalin Vesmas, impreuna cu un alt partener, au infiintat de curand in Sibiu, propria firma de Consulting, Management si Leadership.
Redactorul sef HZ (Hermannstädter Zeitung), Beatrice Ungar a discutat cu Catalin Vesmas, care traieste si lucreaza de 25 de ani in Germania, Wörth am Rhein.

Hermannstädter Zeitung:

Cine sunt fratii Vesmas?

Catalin Vesmas:

Ne-am nascut ambii in Sibiu unde am urmat scoala generala in limba germana, apoi liceul (Daiana la O. Goga si eu la Gh. Lazar), Daiana a studiat stiinte juridice in Sibiu si Bucuresti, eu stiinte economice in Bucuresti si apoi stiinte juridice in Sibiu.
In timp ce Daiana a urmat o cariera academica la Universitatea Lucian Blaga, cu doctorat, diferite catedre si unele cursuri de specializare in Germania, eu m-am hotarat in 1990 sa ma stabilesc in Germania. Aici am lucrat la inceput in diferite domenii, ramanand apoi in ramura de packaging si logistica unde am detinut in decursul anilor diferite functii de conducere.
Multe specializari in Quality Management, Managementul proceselor si proiectelor sau Modern Leadership, pentru a numi doar unele dintre ele, m-au ajutat foarte mult in realizarea de succese notabile in colaborarea cu diferiti client de top de tip global-players, nu in ultimul rand in domeniile de consulting, management si leadership. Si tocmai aceste elemente determinante le puteti regasi in portofoliul de servicii pe care le ofera firma noastra.
Trebuie sa subliniez insa ca nu noi doi suntem cele mai importante personaje din societatea Dr. Vesmas & Partner, ci fantasticele colaboratoare si fantasticii colaboratori, pe care din fericire am reusit sa-i castigam alaturi de noi si care sunt responsabili in cel mai adevarat sens al cuvantului pentru succesul deosebit in scurta perioada a existentei noastre.

Hermannstädter Zeitung:

Care a fost elemental determinant in hotararea d-voastra de a infiinta acest Start-Up in orasul dvs. de origine?

Catalin Vesmas:

Am constatat ca in Romania au loc , actualmente,  importante schimbari in viata economica. Astazi nu mai e suficient sa cunosti pe cineva pentru a avea succes, trebuie sa mai si poti cate ceva. Multi sefi de intreprinderi infiintate pe baza de cunostinte si relatii in trecut, nu stapanesc nicidecum domeniul lor de activitate, fara a mai vorbi de Management sau Modern Leadership.
Cred ca sa poate afirma clar ca asistam la o evolutie de la KNOW-WHO inspre KNOW-HOW. Si exact in aceasta faza, noi putem sa ne facem intrarea, insotind intreprinderile interesate.
In plus, expertiza noastra ne permite sa construim punti intre piata romaneasca si cea germana sau europeana, oferind consultanta atat firmelor germane care sunt sau vor sa devina active pe piata romaneasca, cat si firmelor romanesti care doresc sa acceseze piata germana sau cauta parteneri germani. Bineinteles ca oferim intregul evantai de servicii si firmelor romanesti care activeaza pe piata autohtona sau pe alte piete europene.

Hermannstädter Zeitung:

Ce oferiti exact clientilor Dvs.?

Catalin Vesmas:

In ceea ce priveste comunicarea, cu care incepe totul, organizam workshop-uri, dialoguri si seminare de specializare. Aici, cei interesati afla de exemplu, cum se organizeaza o intalnire de afaceri. De cele mai multe ori, lucrurile mici, detaliile sunt decisive in a crea sau nu increderea necesara.
Deocamdata avem oferte in domeniile Consulting si Management, incepand din toamna acestui an vom oferi si cursuri de Leadarship clientilor nostril.
In partea de Management, constatam faptul ca in principal firmele mici si mijlocii (FMM) au mari probleme in a-si derula diferitele proiecte necesare pentru subzistenta pe piata. Asta in primul rand, pentru ca deseori nu gasesc sau nu isi pot permite angajarea specialistilor de top din domeniile proiectelor existente. Daca totusi reusesc asta, acesti specialist sunt angajati in firma doar pe perioade determinate, de obicei scurte. Desi se obliga la confidentialitate, deseori ei dau cunostintele (interne) mai departe pentru a-si procura un avantaj in gasirea urmatorului angajator. Din pacate, trebuie sa vorbim, mai ales in Romania, de un nivel foarte scazut in ceea ce priveste loialitatea.
In acest sens vedem rolul nostru, ca si firma de consultanta. Mai mult, le oferim clientilor nostri, ca o treime din bugetul de proiect sa fie retinut si a ne fie achitat doar in cazul in care proiectul a fost realizat cu succes. Prin aceasta atitudine, dorim sa semnalizam celor interesati: <em>daca ne obligam la atingerea telurilor proiectului, ne si lasam masurati prin acestea, chiar si financiar!</em>
In plus, clientii nostri se pot baza in proportie de 100% pediscretia si confidentialitatea noastra. Pana la urma, noi ne-am pierde reputatia, care este elemental fundamental al activitatii noastre.

Hermannstädter Zeitung:

Suna totul minunat. Cum este insa situatia in practica? Nu exista deja destule firme in acest domeniu?

Catalin Vesmas:

Noi nu avem nicicum pretentia de a fi singurii actori pe acest segment de piata. Ne luam in consideratie coofertantii si avem cel mai mare respect pentru ei, ne concentram insa spre transmiterea propriilor noastre principii si valori, atat spre interior, cat si in directia clientilor nostri.
Avem toata stima pentru concurenta noastra, insa nu ne temem sub nici o forma de ea. Noi ne concentram asupra propriilor noastre puncte forte, asupra competentei si experientei noastre si suntem absolut hotarati sa ne impunem prin calitate, orientarea catre client si printr-o cultura deosebita in firma.
Conceptul nostru se numeste <strong>PIC – Premium Integrated Consulting</strong>. Cu siguranta ca elementele <em>integrated</em> si <em>consulting</em> se regasesc si in obiectul de activitate al altora. <em>Premium</em> este insa pretentia pe care o avem de la noi insine, pretentia pe care ii rugam si pe clientii nostri sa o aiba de la noi si sa ne confrunte zilnic cu ea.
Si daca pana la urma nu vom reusi, inseamna ca pur si simplu nu am fost suficient de buni! Dar pana acolo, mai avem multe de facut!

TOP